Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

David Skoko je na naslovnici novog broja Conde Nast Travellera posvećenog lokalnosti

conde-nast-skoko

Lokalni javni status istarskog ribara i chefa Davida Skoke obilježile su njegove prve naslovnice u Storyju i nastup u serijalu Jezikova juha. U Europi je formalizirao poziciju kad je dobio svoju seriju na  24Kitchen. Epizoda u seriji Uncharted Gordona Ramsaya stavila ga je na globalnu mapu (godinama prije toga pojavio se i u epizodi No Reservations Anthonyja Bourdaina posvećenoj hrvatskoj obali). Skokina globalnu fazu, recimo to tako, obilježava i nova naslovnica Conde Nast Travellera, jednog od najutjecajnijih svjetskih časopisa za putovanja, čiji je zadnji broj posvećen lokalnosti. 

adsense_content_v3

World Made Local prvi je globalni broj ovog časopisa, nastao suradnjom svih Conde Nastovih redakcija u svijetu. Urednici u Dubaju, Londonu, Madridu, Milanu, Mumbaju, New Yorku i Šangaju odabrali su “neke od najpametnijih, najupućenijih i najpovezanijih ljudi u 100 različitih zemalja” da čitateljima otkriju zaista lokalne i autentične sadržaje koje profesionalni recenzenti i vodiči često ne otkrivaju. Različita regionalna izdanja ovog broja imaju različite naslovnice. Na europskom je fotografija Davida Skoke koju je snimio Igor Popović.

conde nast
Fotografija/Igor Popović

Vodič za Hrvatsku je David Skoko, koji je u intervjuu s Rickom Jordanom otkrio svoje omiljene restorane, mjesta na koja bježi od stresa i gužve, tajna mjesta ali i viđenje svoje pozicije na lokalnoj sceni. 

“Na početku karijere upijao sam sve novo i različito od onoga što smo imali doma, više sam cijenio druge nego svoje. Povodio sam se za novim trendovima ne shvaćajući važnost čuvanja tradicije i starih znanja”, rekao je Skoko, “kakva sam budala bio!” Hrvatska je, dodaje, mala i mlada zemlja puna problema i kompleksnosti, “naslijeđe je sve što imamo”. 

“Moramo se razvijati i rasti iz tih korijena. Sad kad sam odrastao čovjek i chef, shvažam da ne smijemo zaboraviti ono što su znali naši stari. Moramo naučiti predstaviti naše gastronomsko naslijeđe na moderan, razumljiv način privlačan mladim ljudima. Dobro je da u tome nisam usamljen. Cijela generacija vodećih hrvatskih chefova i vizionara svjesna je da samo jednostavan i održiv rast može dovesti do priznanja i napretka.”

Kao svog favorita u Istri Skoko u Conde Nast Travelleru Skoko preporučuje: 

Agroturizam Tončić u selu Zrenj kraj Oprtlja “Radišna obitelj prozivodi vrhunsku hranu i jednostavno je priprema. Restoran otvaraju samo vikendom, jer cijeli tjedan rade u poljoprivredi. Tartufari su, uzgajaju svoje krave, svinje, piletinu i ovce.

agroturizam-toncic

Kod njih ćete probati najbolje svinjske kobasice, pancetu, fenomenalne domaće žgvacete i pršut. Chefica je Orijeta Tončić koja već dvadeset godina razvija ovu sjajnu priču s bratom Sandrom”.  

Za gurmanska putovanja preporuka je regionalna

Sjeveozapadna Istra od Savudrije do Buzeta puna je tradicionalnih konoba koje vode druga i treća generacija vlasnika. U tom dijelu Istre proizvode se najozbiljnija vina i maslinova ulja, tamo se kuha najbolja tradicionalna hrana u regiji. U blizini je sve više rsetorana specijaliziranih za modernu regionalnu kuhinju, pogotovo ribljih u Novigradu i Umagu i kontinentalnih u Motovunu i Livadama.  

Mjesta za bijeg od stresa

“Kad god mogu bježim na Venus, prekrasni stari brod koji obožavam. Vraćam se moru, vjetru i prirodi. Trenutno sam na Fratarskom otoku kraj Pule, gdje godinama kampiram s obitelji. Brod je usiren blizu mene, i kad god zapuše idem jedriti. U proljeće ili ranu jesen par puta skočim na motor i vozim se kroz brda Gorskog kotara i Like, kroz manje naseljena mjesta gdje još možete mirisati netaknutu prirodu. Onda preko Velebita odjurim na Jadransku magistralu i vozim po obali od Maslenice do Opatije. To je jedna od najboljih cesta za motoriste.  

Skriveni aduti

Turistima koji u Hrvatsku dolaze automobilima Skoko preporučuje kanjon Zrmanje i šume, otoke i brda Gorskog Kotara. Za uživanje u netaknutoj prirodi, obaveznu posjetu Kopačkom ritu.

lika

Za jedriličare glavni adut su jadranski otoci, u Skokinom izboru uvijek oni manje razvikani: Ilovik, Dugi Otok, Silba, Lastovo i Olib, ali i Elafiti “gdje ćete vidjeti o kakvoj je ljepoti pjevao Odisej.” 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

David Skoko je na naslovnici novog broja Conde Nast Travellera posvećenog lokalnosti

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min